Afschaffing minimumjeugdloon

Minimumjeugdloon afgeschaft

Het minimumjeugdloon wordt afgeschaft. Momenteel is Nederland een van de laatste Europese landen waar de jeugd nog een aangepast minimumloon ontvangt, maar daar gaat verandering in komen! Als eerste stad in ons land heeft Amsterdam besloten het minimumjeugdloon af te schaffen. Een hele stap! Dit geldt voor alle werknemers van de gemeente zelf en voor degene die vanuit externe bedrijven door hen worden ingezet.

Politiek blij

In samenwerking met GroenLinks, SP en Partij van de Ouderen heeft de PvdA vorige week dit voorstel ingediend bij de gemeente Amsterdam. In het voorstel pleiten zij ervoor om het salaris van jongeren tussen de 18 en 21 jaar gelijk te maken aan die van volwassenen. Dit geldt ook voor uitzendkrachten, studenten die een werk-lerentraject volgen en Wajongers. Vanaf heden krijgen zij alle een volwaardig loon.

Zoals wethouder van Sociale Zaken Arjan Vliegenthart het  verwoordt: “Amsterdam vindt dat het jeugdloon niet meer van deze tijd is”.

Vakbonden blij 

De jongerenvakbond van de FNV is verheugd dat Amsterdam het aandurft! De hoop is dat andere steden het voorbeeld van onze hoofdstad snel gaan volgen.

Voor een full-timer van 21 jaar scheelt deze aanpassing namelijk al snel €400,- op maandbasis.
Zo verdient een 18-jarige met het minimumjeugdloon momenteel €683,-. Bijna €300,- onder de armoedegrens van €969,-, die we in Nederland hanteren.

In april werd het minimumjeugdloon al bijgesteld van 23 naar 21 jaar en ook het loon voor jongeren onder de 21 is verhoogd. Allemaal onderdeel van een nieuwe wetgeving die de regering tussen nu en 2019 stapsgewijs invoert. Zowel de PvdA, als de VVD zijn verheugd over deze eerste stappen.

PvdA-woordvoerder Roos Vermeij spreekt zelfs van een doorbraak! Sinds 1984 is er niets meer veranderd aan de wetgeving rondom het minimumjeugdloon. Eindelijk gaan we de goede kant op!

 

Bron: nrc.nl/nos.nl/youngandunited.nl