Geboorte Kantonrechtersformule 2.0

Enkele weken geleden schreef ik dat het nog zeker niet gedaan is met de Kantonrechtersformule, zoals we die gekend hebben. Vele werknemers die met een transitievergoeding te maken gaan krijgen, leggen zich daar niet zomaar 1-2-3 bij neer. De kans is ruimschoots aanwezig, dat zij de gang van zaken (jouw huiswerk) aan de kaak gaan stellen, met alle gevolgen van dien.

Sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz) is het lastiger om een werknemer te ontslaan. De opdrachtgever kan slechts één ontslaggrond inbrengen en dient volledig onderbouwd en pico bello in orde te zijn. Pas als het hele dossier puntgaaf en volledig aanwezig is, kan de aanvraag ontvankelijk worden verklaard. De zaken die in het dossier aanwezig moeten zijn, zijn:

 • een getekende arbeidsovereenkomst;
 • een duidelijke functieomschrijving;
 • afspraken over gevolgde opleidingen;
 • verslagen van jaarlijkse functionerings- en beoordelingsgesprekken;
 • alle correspondentie met de werknemer (denk bijvoorbeeld aan waarschuwingen en e-mails);
 • verslagen van het verbetertraject.

Als niet duidelijk is dat de werknemer tijdig op de hoogte was van zijn disfunctioneren of onvoldoende tijd heeft gehad om verbetering te laten zien, danwel dat werkgever tekort is geschoten in de arbeidsomstandigheden of scholingsmogelijkheden, dan maakt de werkgever weinig kans. Als de stukken dus niet volledig en compleet zijn, dan kan de ontslagaanvraag afgewezen worden. Je bent dan als werkgever gedwongen de betreffende medewerker weer onder je hoede te nemen… En dan? Hoe verder? Zie hier de geboorte van de Kantonrechtersformule 2.0: De werkgever zal meer aan de financiële afwikkeling moeten doen richting werknemer wil de werkgever kans maken dat werknemer tot een deal wil komen. De transitievergoeding is dus onvoldoende compensatie voor de werknemer.

 

 


3 reacties op “Geboorte Kantonrechtersformule 2.0

 1. Gaston,
  In beide gevallen is het handig om exact te weten wat de uitkomsten zijn, met de VBK Transitie App (www.vbk.nl/app) kan je deze direct berekenen en desgewenst de uitgewerkte berekening beveiligd in je mailbox krijgen.
  Groeten,
  Murk

  • Goedemiddag Murk,
   Mooie app, maakt het inderdaad dit verhaal een stuk meer inzichtelijk.

   Enige wat niet tot uiting komt is de vergrootte kans dat de werknemer in beroep kan blijven gaan, waarbij het bij de Kantonrechtersformule, na de uitspraak ook “einde oefening” was. In de huidige situatie weet de werkgever niet wanneer het voor de werknemer wel welletjes is. De werkgever zal het loon door moeten blijven betalen, hetgeen een bijzonder onzekere en onplezierig situatie overeind houdt. Met alle kosten van dien.
   Ben je het daar met mij over eens?

   Gr. Gaston.

   • Goedemorgen Gaston,

    Op persoonlijke titel ben ik het daar mee eens. De nieuwe regeling probeert duidelijkheid voor iedereen te bieden, maar zorgt tegelijkertijd voor onzekerheid. Best wel een beetje paradoxaal..

    Groeten,
    Murk

Reacties zijn gesloten.