Hoe ga je goed voorbereid een sollicitatiegesprek in?

Yes, je hebt ‘m! Misschien was het meteen de eerste keer raak door de perfecte sollicitatiebrief te schrijven, met als bijlage en prachtig cv vol ervaringen, of heb je eindeloos veel motivaties geschreven en verstuurd en is het je eindelijk gelukt: je hebt dat sollicitatiegesprek te pakken!

Hoe bereid je je goed voor op een sollicitatiegesprek? De eerste stap is al gezet, je bent uit die stapel met misschien wel vijftig brieven gekozen om langs te komen en kennis te maken. Dat is al een prestatie op zich. De volgende stap is ervoor zorgen dat het bedrijf of de werkgever alleen maar enthousiaster wordt zodra hij of zij je in levende lijve heeft ontmoet. Volg de volgende tips en er kan bijna niks meer mis gaan.

  • Kleed je representatief

Representatief is een vrij breed begrip, maar in principe komt het erop neer dat je je moet kleden zoals bij het bedrijf past. Is het een heel formeel bedrijf, kleed je dan ook netjes. Is het een wat informeler bedrijf, kleed je dan wat minder zakelijk. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je er verzorgd uitziet. Ook al is het voor een baan waar je vies van wordt, zorg ervoor dat je laat zien dat je het bedrijf serieus neemt en kom niet met een shirt vol vlekken of kapotte schoenen het gesprek binnenlopen.

  • Weet waar je gaat solliciteren

Hoe weet je nou wat voor bedrijf het is, zodat je je outfit erop aan kunt passen? Door je van te voren goed in te lezen en te oriënteren. Als het goed is had je dat ook al gedaan toen je die knallende sollicitatiebrief schreef, maar het kan nooit kwaad het nog een keer te doen. Lees het mailcontact nog eens door, wat voor toon wordt er aangeslagen en wordt er getutoyeerd? Lees ook de vacature nog een keer, wat wordt er van jou verwacht, en wat kun je van het bedrijf verwachten? En verder, wat zijn de missie en visie van het bedrijf? Kun je je daarin vinden?

  • Zorg ervoor dat je social media kanalen er goed uitzien

Het is heel gebruikelijk voor bedrijven om een sollicitant van te voren te checken op zijn of haar social media kanalen. Zorg er dus voor dat die representatief zijn en dat er vooral geen rare berichten of foto’s op staan. Check ook je privacy-instellingen. Facebook kun je goed afschermen, en voor Instagram kun je je privacy aanscherpen door mensen een verzoek in te laten dienen voordat ze je kunnen volgen. Google jezelf ook eens. Misschien zwerven er nog wel wat profielen op internet rond die je allang vergeten was, met beschamende feestfoto’s van 5 jaar geleden.

  • Oefen van tevoren

Het liefst samen met iemand. Ga tegenover elkaar zitten en doe alsof het voor het echt is. Is er niemand in de buurt, oefen dan voor de spiegel of praat hardop. Dan krijg je altijd weer nieuwe inzichten of ideeën. Ga staan, zitten of loop rond en zoek uit wat voor jou de beste houding is, waarbij jij je het beste op je gemak voelt. Merk je dat je iets in je handen moet hebben omdat je anders niet weet waar je ze moet laten? Kies dan iets wat niet teveel afleidt, zoals een potlood waarmee je niet kunt klikken.

  • Laat je enthousiasme zien

Laat tijdens het gesprek vooral zien hoe graag je de baan wilt, en hoe goed je bij het bedrijf en de functie past. Zorg ervoor dat je opvalt, misschien zijn er wel meerdere sollicitanten, dan is het helemaal van belang dat ze na afloop nog weten wie je bent en wat jou zo geschikt maakt voor deze functie. Als het goed is en de zenuwen niet een al te grote rol spelen komt het enthousiasme vanzelf, want jij bent toch de beste kandidaat voor die baan?

  • Stel vragen

Bereid je goed voor door van te voren voor jezelf op papier te zetten wat voor vragen jou gesteld kunnen worden, maar bedenk ook vragen die jij zou kunnen stellen. Daarmee laat je je enthousiasme en nieuwsgierigheid zien en laat je blijken dat je echt geïnteresseerd bent in de functie. Geef ook inhoudelijk antwoord op de vragen die gesteld worden of stel een vraag terug, daarmee laat je zien dat je weet waar je het over hebt, dat je kritisch kunt denken en voor jezelf op kunt komen.

Met deze tips moet je een heel eind komen. En als het goed is heb je al met ons kennisgemaakt, zodat wij de perfecte vacature voor je hebben gevonden. Heb je dat nog niet gedaan? Mail dan naar info@morgenwerk.nl of bel 088-1187000 en we matchen je met de ideale vacature en geven je nog meer tips over hoe je je goed kunt voorbereiden op je sollicitatiegesprek.