Ik werk nu via het uitzendbureau en krijg een contract bij mijn werkgever aangeboden… Wat nu?

Hierbij een stukje communicatie uit de werkelijkheid… en veel uitzendkrachten zijn hier niet van op de hoogte…

Uitzendkracht vraagt:

“Ik heb nog wel een andere vraag nu ik me er een beetje in het verdiepen ben. Hoeveel uitzendcontracten heb ik gehad? In eerste instantie zou ik 6 weken blijven, daarna tot 1 juli en nog weer later tot 31 oktober en nu kan ik per 1 december een contract kijgen. Is dit allemaal nog steeds binnen de eerste overeenkomst? Of zijn het er inmiddels 3. Dit in het kader van de Ketenaansprakelijkheid. Bij 3 contracten zou ik dus een vaste aanstelling moeten krijgen. Leuk voor mij, maar minder voor het bedrijf waar ik werk. Ook handig om te weten.”

Het antwoord van Morgenwerk:

“Leuk te lezen dat je je zo hebt verdiept… dat siert je!

Zoals ik het zie is er dus drie keer met jou afgesproken dat de overeenkomst is verlengt. Dat zou betekenen, dat jij inderdaad een vaste aanstelling voor onbepaalde tijd zou moeten krijgen. Dit heeft niets met de ketenaansprakelijkheid te maken, dat is iets heel anders ;-), maar je zit wel warm… dit heet het Ketensysteem en daar is in bepaald dat je 3 tijdelijke contracten kan krijgen in 2 jaar, waarna “het vaste” dienstverband ingaat. Bij het Fasesysteem – via bij NBBU aangesloten uitzendbureau’s, zoals Morgenwerk – geldt dat je in Fase 1 en Fase 2 een onbeperkt aantal contracten kan krijgen. 

Verder telt ook mee, wanneer je “ziek bent” geweest. Iedere ziekmelding onderbreekt je “contract” met het uitzendbureau en derhalve eindigt je arbeidsovereenkomst van rechtswege. Als je daarna weer aan de slag gaat, dan is dat vaak mondeling overeengekomen en stemmen zowel jouw materieel werkgever (= de opdrachtgever van het uitzendbureau), als jijzelf in, dat de werkzaamheden weer gaan plaatsvinden en daarmee is er “stilzwijgend” weer een contract geboren. Dus na 2 x ziek te zijn geweest, heb je na die twee keer 3 contracten via het uitzendbureau gehad. Zou je dan een contract krijgen aangeboden bij je materieel werkgever, dan is dat het 4 contract. In zo’n situatie heb je feitelijk dus een contract voor onbepaalde tijd. Veel werkgevers en werknemers zijn hier zich niet bewust van, maar het is wel zo.

Hopelijk kan je met deze uitleg uit de voeten… en ik ga je stiekem wel missen 😉