In slaap vallen en andere gênante sollicitatieblunders

(Dit artikel verscheen eerder in het AD – 28 februari 2018 en is geschreven door Kristina Rybouchkina)

Laat ons eerlijk zijn: solliciteren is zenuwslopend. En als je nerveus bent, is een foutje snel gemaakt. Hr-managers onthullen aan vacature.com welke gekke situaties zij al hebben meegemaakt in hun kantoor, zodat jij niet in dezelfde valkuilen trapt de volgende keer dat je gaat solliciteren.

Schrijf geen fouten

,,Het blijft verbazingwekkend hoeveel schrijffouten ik tegenkom in sollicitatie- en motivatiemails”, aldus Sabine Gekiere, HR Department Director bij McDonald’s België. ,,Het gebeurd, met een d? Zinnen die niet afgewerkt zijn? Spreektaal, zoals ‘laat ik me is voorstellen’? Zo maak je geen goede indruk. Als je al zo slordig bent tijdens een sollicitatieprocedure, wat zal er dan gebeuren als je wordt aangenomen? Ik ga een kandidaat niet weigeren omwille van zo’n fout, maar ik ga toch extra kritisch zijn.”

Wees niet arrogant

,,Tijdens een sollicitatie moet je niet alleen tonen wat je allemaal kan, je moet ook tonen wie je bent”, vindt Gekiere. ,,Wij hebben een vrij open bedrijfscultuur, zeker op het hoofdkantoor waar ik de sollicitaties doe. We zijn open, eerlijk, we houden van humor. Kandidaten die arrogant zijn scoren dus geen goede punten, zij die met zichzelf kunnen lachen en zichzelf kunnen relativeren wel.”

 

“Ga nooit natrappen of kwaadspreken, hoe verleidelijk het ook is”
– Sabine Gekiere, HR Department Director McDonald’s België

Praat niet slecht over je vorige werkgever

,,Let wel op dat je je niet te veel laat meeslepen als er een goede klik is tijdens de sollicitatie. Zeker als het gaat over je huidige of voorgaande werkgever”, waarschuwt Gekiere. ,,De meeste sollicitanten zijn wel tactisch als het over hun vroegere baas gaat, maar ik heb al meegemaakt dat kandidaten hun mond voorbijpraten, omdat ze zich erg op hun gemak voelen. Let daarmee op. Ga nooit natrappen of kwaadspreken, hoe verleidelijk het ook is.”

Plan je gesprekken goed in

“Veel mensen solliciteren bij verschillende bedrijven tegelijk”, weet Steven Berghs, Operations Manager bij schoonmaakbedrijf Het Poetsbureau. ,,Ik begrijp dat, maar als je dat doet moet je wel zorgen dat je je gesprekken goed inplant. Een tijdje geleden moest ik een sollicitant een kwartier laten wachten, omdat een voorgaande afspraak was uitgelopen. Toen ik klaar was, vertelde hij me dat hij geen tijd meer had, omdat hij niet te laat wou komen voor een sollicitatie bij een ander bedrijf. Pijnlijk!”

Verwar de firma waar je solliciteert niet met de concurrentie

,,Ik heb ook al meegemaakt dat een sollicitant ons bedrijf verwarde met een andere firma waar ze had gesolliciteerd”, vervolgt Berghs. ,,Toen ik aan de dame in kwestie vroeg wat zij over ons wist, kwam ze aandraven met een verhaal over een concurrent. Ze had haar huiswerk dus wel gemaakt, maar helaas niet goed genoeg.”

 

“Ik herinner me een kandidaat die zich jonger heeft voorgedaan. Uiteraard hebben we dat in de verdere selectieprocedure ontdekt”
– Lien Barbier, hr-medewerker bij Duco Ventilation & Sun Control –

Toon dat je gemotiveerd bent

,,Wij vragen kandidaten vaak hoe ze ons bedrijf kennen en waarom ze voor ons willen werken”, vertelt Lien Barbier, hr-medewerker bij Duco Ventilation & Sun Control.  ,,Het gebeurt regelmatig dat een sollicitant antwoordt dat hij of zij een sms’je kreeg van een interimbureau en dat de omschrijving van de vacature ‘wel oké leek’. Uiteraard is het zeker geen probleem als je ons bedrijf via een selectiekantoor hebt leren kennen, maar zorg dat je tenminste kan uitleggen waarom je je aangesproken voelt! Toon dat je je geïnformeerd hebt over ons bedrijf, dat je weet wat we doen en dat je een match ziet. Anders kom je echt niet gemotiveerd over.”

Lieg niet

Barbier: ,,Ik begrijp dat het niet gemakkelijk is om altijd eerlijk te zijn, maar toch is dat de beste weg. Ik herinner me bijvoorbeeld een kandidaat die zich jonger heeft voorgedaan dan hij werkelijk was. Uiteraard hebben we dat in de verdere selectieprocedure ontdekt. Op die manier toon je alleen maar dat je geen betrouwbare persoon bent. Ik heb ook al sollicitanten voor me gehad die zelfstandig zijn geweest, maar failliet zijn gegaan. Dat durven ze vaak niet te vermelden op hun cv. Jammer, want zo wek je de indruk dat je iets te verbergen hebt, terwijl je ongetwijfeld heel veel hebt bijgeleerd.”

Val niet in slaap

,,Het meest verbazingwekkende wat ik heb meegemaakt, dat blijft toch een sollicitant die in slaap was gevallen aan de receptie”, zegt Barbier. ,,Toen ik hem kwam halen, moest ik hem wakker maken. Hij was erg versuft en kon niet uitleggen waarom hij zo moe was. Het spreekt voor zich dat dát sollicitatiegesprek niet zo lang geduurd heeft.”

Auteur: Kristina Rybouchkina 

Bron: AD

Hier vind je het originele artikel.