Onderbetaling en oneerlijke concurrentie stopt

De Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) moet vanaf 1 juli 2015 een einde maken aan constructies waarbij werkgevers minder dan het minimumloon of het cao-loon betalen. Dit leidt tot onderbetaling van werknemers, maar ook tot oneerlijke concurrentie voor fatsoenlijke werkgevers, zo luidt de redenering.

De Eerste Kamer heeft unaniem ingestemd met deze nieuwe wet van Minister Lodewijk Asscher.

Door de wet kunnen de buitenlandse uitzendkrachten (vnl. uit Midden- en Oost-Europa) vragen om het salaris waarop ze recht hebben: minimaal het minimumloon of cao-loon. Zij worden vaak ingehuurd tegen lage lonen. Omdat deze medewerkers de Nederlandse taal niet machtig zijn, zijn ze niet op de hoogte van de Nederlandsche wetgeving en gaan zij af op wat hen verteld wordt. De wet pakt niet alleen uitbuiting en onderbetaling aan, maar gaat ook oneerlijke concurrentie tegen.

Niet alleen Nederlandse werknemers, die minimaal het minimumloon moeten verdienen, waren de dupe van de inzet van “goedkopere” arbeidskrachten door bedrijven die de mazen van de wet opzochten. Ook werkgevers die eerlijke lonen uitkeerden en een hogere prijs moesten vragen voor hun product, omwille van de hogere kostprijzen, worden door deze nieuwe wet gesteund in een gezondere marktwerking, zonder valse concurrentie.

Bron: Financieel Dagblad