Ontslagrecht in 2020, waar staat de werknemer en hoe werkt het voor werkgevers?

De ministerraad heeft afgelopen vrijdag ingrijpende stappen gezet in de maatregelen die het kabinet gaat nemen ten aanzien van het ontslagrecht vanaf 1 januari 2020.

Het wordt makkelijker om iemand te ontslaan, maar het gaat de werkgever wél meer geld kosten! Waar tot op heden de werkgever één heldere reden moest aandragen bij een ontslagaanvraag, mogen er te zijner tijd meerdere “minder zware” redenen worden aangedragen om van een medewerker af te komen. Eenmaal de ontslagvergunning in de hand, moet er wel meer worden afgerekend met de “vertrekkende” medewerker. De ontslagvergoeding gaat namelijk omhoog!

Wat we al lang hadden verwacht is, dat er in een periode van 3 jaar maximaal 3 “tijdelijke” contracten kunnen worden aangegaan. Dit aantal is momenteel drie contracten in 2 jaar.

De proeftijd wordt verlengd naar 5 maanden, maar vermoedelijk moet er dan wel een contract van onbepaalde tijd zijn overeengekomen.

Bij de nieuwe Ontslagvergoeding voor “tijdelijke contracten” moet de werkgever vanaf de eerste dag dat iemand in dienst komt, de transitievergoeding gaan betalen. Dus verlengt de werkgever het tijdelijk contract niet… BOOM! de werkgever mag z’n portemonnee weer trekken.

Oproepkrachten moeten minimaal vier dagen van te voren worden opgeroepen, waarbij de werkgever ook verplicht is de oproep uit te betalen, ook al is het onverwachts niet nodig dat iemand zou moeten komen werken. Ook is de werknemer niet meer verplicht op aan de oproep gehoor te geven, wanneer die niet minimaal 4 dagen van te voren is gedaan.

Werknemer met een flexcontract worden ook duurder, aangezien werkgevers meer WW-premie moet gaan afdragen voor deze medewerkers.

Het is maar dat u het allemaal weet, want volgens het kabinet is de arbeidsmarkt zo in balans…

Deze wet hebben ze tenslotte de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) genoemd.

Bron: NOS
Bron: Flexnieuws