Platform voor zzp-ers verliest rechtzaak!

Eindelijk is het dan zover. Er is jurisprudentie aan het ontstaan voor werkplatformen. Deliveroo is het eerst platform, dat een rechtzaak verliest. De rechten van de zzp-ers bij Diliveroo zullen groter zijn als verwacht. De zzp-ers mogen, volgens de kantonrechter, aanspraak maken op een arbeidsovereenkomst met het bedrijf. Tevens heeft de rechter bepaald dat de coa voor beroepsgoederenvervoer van toepassing is op de arbeidsovereenkomsten.

Wat nu de gevolgen zullen zijn voor andere werkplatformen, die werk laten uitvoeren op zzp-basis is nog te bezien. Helpling, Temper, UberEat enz. hebben allemaal een andere benadering in hun werkrelatie met de zzp-er. De vakbonden zullen naar verwachting elke zaak afzonderlijk moeten bekijken en aanvliegen. De FNV heeft in ieder geval wel aangetoond, dat werkplatformen niet zomaar hun gang kunnen gaan. Werkplatformen kunnen dus niet langer zomaar arbeidsovereenkomsten ontwijken.

De toon is gezet, de eerste jurisprudentie is nu aan het ontstaan. De verwachting is, dat alle belanghebbenden voorlopig zullen blijven door procederen tot aan de Hoge Raad. Het einde is nog lang niet in zicht. We zijn pas net begonnen.

Bron: rechtspraak.nl