Uitslag verkiezingen brengt rust in flexmarkt

Zoals het er nu naar uitziet is de uitslag een enorme teleurstelling geworden voor de PVDA. Daarmee is voor Minister Asscher de wind uit de zeilen genomen. Waar hij een paar weken terug nog “de oorlog” verklaarde aan de payrollbedrijven, zal hij nu een toontje lager moeten zingen. Nu de hele coalitie geen meerderheid kent, zullen naar verwachting, wetsvoorstellen minder makkelijk tot “Wet” worden aangenomen in de Eerste Kamer.

Dat simpele feit brengt rust. En dat mag ook wel, want laten we eerlijk zijn: er is nogal het nodige gebeurd en er zal nog een hoop gaan gebeuren… Alleen al alle jurisprudentie die zal gaan ontstaan n.a.v. de nieuwe arbeidswet die in deze periode aan het beklijven is. Allerlei zaken die in de nabije toekomst naar de rechter zullen worden gebracht, omdat daar simpelweg geen aandacht voor is geweest bij het totstandkomen van de nieuwe wetgeving. Of juist opzettelijk aan de rechter wordt overgelaten, aangezien ze er in de onderhandelingen niet uit zijn gekomen.

Kijk en daar is het cirkeltje weer rond. Al die “mogelijke” rechtzaken, die werkgevers op zich af zien komen, maken juist dat deze partijen kiezen voor een wat veiligere haven. Logisch gevolg is dat zij voor hun flexschil gebruik gaan maken van uitzendbureau’s en/of payrollbedrijven. Brengt dat rust? Ja, gelukkig wel. Laten we, linksom of rechtsom, weer gaan werken aan werk in plaats van onzekerheid.