Veelgestelde vragen

Calamiteitenverlof/kort verzuim compensatie (0,60%) bouw je op gedurende je werk en betalen we direct uit (boven op je bruto uurloon). Houd hier rekening mee voor je eigen administratie. Dat betekent dus dat je voor die betreffende afwezigheid geen uren kunt schrijven en wij je dit al hebben gecompenseerd in je loon.

In deze noodsituatie wordt er vanuit de overheid een beroep gedaan op je creativiteit om “kinderopvang” te organiseren. Indien dit onmogelijk is en je hierdoor niet kunt werken, zal de overeenkomst met uitzendbeding van rechtswege eindigen. 

Ga naar: https://www.uwv.nl/particulieren/werkloos

Wij zijn een 100% online uitzendbureau. Bij ons bepaal jij wanneer je wilt werken. Je hebt zelf de touwtjes in handen. Je kunt 24/7 eenvoudig en snel je eigen (bij)baan vinden. Dit doe jij online, zonder een bezoek aan een vestiging, gewoon vanuit je luie stoel.
Ja. Wij zijn lid van de NBBU (www.nbbu.nl) en aangesloten bij het CBP (College Bescherming Persoonsgegevens, www.cbpweb.nl). Wij zijn NEN 4400-1 gecertificeerd en hebben het SNA keurmerk (Stichting Normering Arbeid).
Op onze homepage maak je een keuze of je je wilt inschrijven als uitzendkracht of werkgever. Gebruik hiervoor de rode inschrijf-button. Omdat wij het onze gebruikers zo makkelijk mogelijk willen maken, heb je de keuze om via een socialmedia-account in te loggen. Het enige wat je hoeft te doen, is aangeven welk account je hiervoor wilt gebruiken. Ben je niet in het bezit van een socialmedia-account of wil je je eigen account niet gebruiken? Geen enkel probleem, je kunt natuurlijk ook handmatig een account aanmaken. Na het invoeren van een e-mailadres en een wachtwoord is je account geactiveerd. Nu alleen nog je gegevens compleet maken onder “mijn gegevens” en je kunt aan de slag.
Uiteraard zijn er geen kosten verbonden aan de inschrijving bij Morgenwerk. Ook solliciteren en werken zijn kosteloos.
Nadat jij jouw profiel volledig hebt ingevuld. Na je algemene inschrijving kun jij jouw profiel verder afmaken onder “mijn gegevens”. Hier kun jij jouw beschikbaarheid, cv en persoonsgegevens verder invullen. Vervolgens kun je reageren op jobs.

Zodra een opdrachtgever jou aanneemt voor een eerste opdracht en je aan de slag gaat, doorloop je in elk geval onderstaand proces:

Stap 1: Onder het tabblad ‘Mijn gegevens’ vul je je persoonsgegevens in zoals je naam, adres- en contactgegevens, je BSN-nummer en je bankrekeningnummer. Je uploadt tot slot een origineel identiteitsbewijs. Let op: vergeet niet om ook de achterzijde uploaden! Daar staat namelijk je burgerservicenummer.

Stap 2: Je dient digitaal een uitzendovereenkomst door te lezen en te accorderen. Deze overeenkomst geldt voor de duur van de fase waarin jij je bevindt volgens de cao (de NBBU-cao is terug te vinden op de site en voor overige informatie verwijzen we je naar www.nbbu.nl).

Stap 3: Je vult een loonbelastingverklaring in en stuurt deze op naar het postadres van Morgenwerk; Jan van Eijcklaan 2-4, 3723 BC te Bilthoven. Je inschrijving is volledig en je kunt nu solliciteren en aan de slag.

Het is mogelijk om je account tijdelijk offline te zetten in verband met vakantie of om een andere reden. Mocht je in de toekomst je account weer willen activeren? Dat kan. Als je je opnieuw inschrijft met hetzelfde account (via je socialmedia-account of handmatig) dan zijn je geschiedenis en contactgegevens gewoon bewaard gebleven.
Nadat je bent ingelogd, ga je naar de pagina Zoek Banen. Op deze pagina tref je een lijst met alle beschikbare banen. De zoekresultaten worden gesorteerd op meest recente datum. Tevens kun je op basis van vijf variabelen je zoekopdracht aanpassen. De beschikbare zoekopties zijn: locatie, straal, functie, opleiding en werkgevers waarvoor je eerder hebt gewerkt. Ook kan een opdrachtgever met een passende job jou een uitnodiging sturen. Het werkt dus twee kanten op! Je bent ‘vrij’ om wel of niet in te gaan op de uitnodiging van de opdrachtgever.
Ja, dat mag. Het is wettelijk toegestaan om een scan te maken van je identiteitsbewijs (paspoort of ID-kaart) en die te uploaden. Heb je een identiteitskaart? Zorg er dan voor dat wij een kopie ontvangen van zowel de voor- als achterzijde van het document. Een rijbewijs is geen geldig legitimatiebewijs voor inschrijving. Zorg ervoor dat je foto goed zichtbaar is bij het inscannen of fotograferen.
Wij zijn een uitzendbureau. Dat houdt in dat als je solliciteert via onze website en een opdrachtgever je aanneemt, je direct in dienst bent van Morgenwerk. Als je in dienst bent via ons hebben wij de bankgegevens nodig voor de verloning en je legitimatie omdat we jouw BSN-nummer moeten checken en moeten kunnen zien of hij nog geldig is. Op het moment dat je in dienst bent van ons, hebben wij een kopie ID nodig (dit zijn wij wettelijk verplicht) en natuurlijk je bankgegevens om je verdiende loon over te kunnen maken. Weet wel dat je gegevens bij ons strikt privé zijn en dat niemand anders behalve wij ze kunnen inzien. Jouw persoonsgegevens staan bij ons gearchiveerd in een extreem beveiligde omgeving en zijn alleen zichtbaar voor ons. Wij zijn 4401 NEN-gecertificeerd. Twee keer per jaar krijgen wij een NEN-controle door stichting normering arbeid. Persoonsgegevens is een van de onderdelen waar we SNA streng op controleert.

Nee, het is wettelijk niet toegestaan om een scan te maken van je loonbelastingverklaring en die naar ons te mailen. Per mail ontvang je van ons een loonbelastingverklaring of je kunt deze downloaden op onze website. Vul de verklaring volledig en naar waarheid in en stuur dit exemplaar per post naar Morgenwerk; Jan van Eijcklaan 2-4, 3723 BC te Bilthoven. Het is belangrijk dat je niet vergeet je loonbelastingverklaring in te vullen en direct naar ons op te sturen als je voor ons aan de slag gaat. Doe je dit niet, dan moeten wij helaas het zogeheten anoniementarief hanteren. Dit houdt in dat we 52% loonbelasting en premie volksverzekeringen moeten inhouden.
Ja, als je voor ons gaat werken bij een opdrachtgever neem dan altijd je originele identiteitsbewijs mee. Een kopie van je identiteitsbewijs of alleen je BSN-nummer is niet voldoende. De opdrachtgever checkt op de werklocatie je identiteitsbewijs en maakt een kopie voor zijn administratie.
BSN staat voor burgerservicenummer (voorheen heette dit je sofinummer). Je kunt je BSN-nummer terugvinden op je paspoort of identiteitskaart.
Morgenwerk B.V. zal alle geregistreerde persoonlijke gegevens van een werknemer vertrouwelijk behandelen en in overeenstemming met de Wet bescherming persoonsgegevens verwerken. De gepubliceerde gegevens op de site zijn beperkt tot je voornaam en de door jou ingevoerde CV gegevens. Pas bij het ontstaan van een contract zullen jouw contactgegevens aan de opdrachtgever worden verstrekt. Zie voor meer informatie ons “Privacy beleid”, dit staat in het onderste menu van elke pagina.
Deze vraag stellen we je omdat er volgens de cao sprake kan zijn van opvolgend werkgeverschap. Er is sprake van opvolgend werkgeverschap als je als uitzendkracht achtereenvolgens in dienst bent geweest bij verschillende werkgevers (dit kunnen ook andere uitzendbureaus zijn) die uitgaande van de verrichte arbeid redelijkerwijs kunnen worden beschouwd als elkaars opvolger. Het komt er dus op neer dat er voor jou feitelijk niets verandert in de situatie en werkzaamheden, behalve dat je formeel gezien een andere werkgever krijgt. Dit gegeven wordt direct gekoppeld aan jouw arbeidsverleden en dus automatisch aan de fase waarin jij werkzaam bent (zie NBBU-cao artikel 7). Zit er tussen twee arbeids- en uitzendovereenkomsten een onderbreking van 13 weken of meer, dan is er geen sprake van opvolgend werkgeverschap. Omdat je bij opvolgend werkgeverschap recht hebt om dit arbeidsverleden mee te nemen, wordt deze vraag gesteld wanneer je bij een opdrachtgever aan de slag gaat. Let op: het is jouw eigen verantwoording Morgenwerk hiervan op de hoogte te stellen, doe je dit niet dan vervalt jouw recht dit opgebouwde arbeidsverleden mee te nemen. Is de onderbreking korter dan 13 weken, dan beoordeelt Morgenwerk of het mogelijk is een contract aan te gaan.
Zodra de opdrachtgever je sollicitatie accepteert of als jij een uitnodiging van een opdrachtgever hebt geaccepteerd, mag je starten. Je krijgt een bevestiging in het groene kader bovenaan de site en ontvangt hiervan ook direct een mail ter bevestiging.
Morgenwerk stuurt je bij elke nieuwe opdracht een opdrachtbevestiging (per e-mail). Hierin vind je onderstaande informatie: – Naam, adres, plaats en telefoonnummer van de werklocatie – De opdrachtgever – Functie – Datum aanvang uitzendwerk en vermoedelijke arbeidsduur – Werktijden – Bruto uurloon en verdere vergoedingen.
Wat je gaat verdienen is afhankelijk van de functie en de cao-inschaling. Op de site vind je bij elke job het exacte bruto uurloon en eventuele kostenvergoedingen. Je weet dus van tevoren wat je gaat verdienen. Omdat wij onderstaande componenten ook direct aan je uitbetalen, ontvang je naast je bruto uurloon een extra percentage salaris, bestaande uit: – vakantietoeslag (8%) – kort verzuim / bijzonder verlof – feestdagcompensatie – bovenwettelijke vakantiedagen (4 dagen).
Indien de opdrachtgever bereid is om een reiskostenvergoeding of een maaltijdvergoeding te betalen, wordt dit van tevoren afgesproken en is dat zichtbaar op de site bij de jobgegevens. Indien je een reiskostenvergoeding krijgt, dan bedraagt deze 0,19 eurocent per kilometer.
Het morgenwerk systeem zit zo in elkaar dat een urenstaat die door zowel de werkgever, als door jou (de medewerker) is geaccepteerd, direct wordt verwerkt. Daarom kan een geaccepteerde urenstaat niet meer worden geannuleerd. Dit kan worden opgelost door een toekomstige urenstaat niet in te dienen of te annuleren. Overleg dit even met je leidinggevende, zodat hij/zij hiervan op de hoogte is.
Morgenwerk kijkt bij het bepalen van het loon naar de inlenersbeloning. Dit is het loon wat iemand bij de opdrachtgever zou verdienen die hetzelfde werk als jij verricht. Teven kijken wij daarbij naar de “inlenersbeloningsperiode”. Wanneer de opdrachtgever maandelijks de salarissen uitbetaald, dan ontvang je van Morgenwerk elke vier weken je loon. Morgenwerk kent dus 13 periodes van vier weken. De periodes worden ieder jaar weer van te voren vastgesteld en zijn hier terug te vinden.

Uitzonderingen hierop zijn ambulante en/of korte klussen en/of studenten/vakantiewerk. Bij deze klussen wordt je geld wekelijks overgemaakt.

Buiten je salaris bouw je naar rato nog 20 vakantiedagen op, deze zijn wettelijke verplicht. Bij elke volledige gewerkte werkmaand heb je recht op 16 uur vakantie of een evenredig deel daarvan, indien er niet de volledige werkmaand is gewerkt (NBBU-cao Artikel 27, lid 1). Deze vakantiedagen kun je tussentijds opnemen of ze worden 18 weken na je laatste werkdag automatisch aan je uitgekeerd.
Rechtsonder op je loonstrook staat onder “nieuw saldo” je opgebouwde vakantie uren in geld. Als je dit bedrag deelt door je bruto uurloon, weet je hoeveel uur je hebt opgebouwd.

Zowel het aanvragen van vakantiedagen, als het uitkeren van jouw vakantiereservering, kun je zelf regelen via je Morgenwerk profiel. Wanneer je ingelogd bent en naar de pagina ‘urenstaten’ gaat, zie je rechtsboven een paar gele knoppen, waaronder vakantie/verlof en uitbetalen reservering. Je vakantiedagen doorgeven doe je via de ‘vakantie/verlof’ knop. Je kunt daar dan ook direct aanvinken dat je jouw vakantiereservering uitbetaald zou willen krijgen, door dit aan te vinken. Als jij jouw vakantiedagen al hebt aangevraagd, maar de vakantiereservering niet, kun je ervoor kiezen om jouw vakantiereservering tot nu toe uit te laten betalen. De hoogte van het bedrag van jouw vakantiereservering op dit moment, kun je vinden op je laatste salarisstrook.

Bij het aanvragen van je vakantiereservering is het belangrijk om te weten welk bedrag aan reservering je hebt opgebouwd. Rechtsonder op je loonstrook staat onder “nieuw saldo” je opgebouwde reservering. Als je dit bedrag deelt door je bruto uurloon, weet je hoeveel “vakantie uur” je hebt opgebouwd. Dit kun je dan laten uitkeren door het aantal uren aan te geven bij het aanvragen van de uitbetaling van de reservering bij ons op de site. Let op: als je meer vakantie uren aanvraagt dan waar je volgens de reservering recht op hebt, wordt de reservering helaas niet uitgekeerd. Het is daarom belangrijk om (iets) op of onder het opgebouwde bedrag te gaan zitten bij het aanvragen van je vakantiereservering. Het resterende bedrag krijg je dan 6 weken na de beëindiging van werkzaamheden sowieso overgemaakt. Weet ook dat je totale opgebouwde reservering altijd automatisch na 6 weken op je rekening wordt gestort, als je gestopt bent met werkzaamheden te verrichten via Morgenwerk.

Als je langer dan 18 weken niet via ons hebt gewerkt, dan worden automatisch je opgebouwde vakantiedagen aan je uitbetaald. Wil je je eindafrekening eerder ontvangen, dan kan dat! Gewoon je verzoek mailen naar personeelszaken@morgenwerk.nl. 

Je kunt bij ons op elk gewenst moment jouw opgebouwde vakantiedagen saldo, helemaal of gedeeltelijk uit laten keren. Bij einde fase 2 betalen wij alles uit.
Je dient tijdig, dat wil zeggen zo spoedig mogelijk na afloop van de gewerkte uren, je urenstaten online in te vullen. Na de goedkeuring van opdrachtgever, streven wij ernaar om je salaris binnen 3 werkdagen uit te betalen (eventuele vertraging kan ontstaan door het weekend of door banken). Je salaris wordt overgemaakt naar het rekeningnummer dat je aan ons hebt opgegeven.
Als dit gevraagd wordt, krijg je te maken met overuren. Extra uren maken is geen probleem, maar hiervoor moet je met de opdrachtgever een nieuw contract aangaan. De opdrachtgever moet dit vooraf (kan dus op de dag zijn dat je werkt) via de site van Morgenwerk regelen. De opdrachtgever maakt een nieuwe job aan, welke jij accepteert. Zodra het contract gesloten is kunnen de overuren gemaakt worden. Heeft deze handeling niet plaatsgevonden, dan heb je geen recht op uitbetaling van de extra gewerkte overuren.

Als je ziek bent, meld je dit zo snel mogelijk, maar in ieder geval voor 09.30 uur, persoonlijk per telefoon bij zowel het bedrijf waar je gaat werken als bij Morgenwerk. Daarnaast is het van belang dat je via je Morgenwerk-profiel je ziekmelding registreert.

Dit doe je door in te loggen en via ‘Mijn Profiel’, op de pagina ‘Beschikbaar’, je ziekmelding te starten. Als gevolg van je ziekmelding worden alle actieve contracten voor de komende 24 uur ontbonden. Een ziekmelding na 09:30 uur in de ochtend, geldt als een ziekmelding voor de volgende dag. Vanaf de eerste ziektedag zal een verzuimregisseur telefonisch contact met je opnemen. Ben je beter? Pas dit zo snel mogelijk aan op je profiel en laat dit ook telefonisch even weten aan Morgenwerk.

Als je beter bent dien je dit direct te melden bij Morgenwerk. Dit kan via de link in de mail die je van ons ontvangt zodra we je ziekmelding binnenkrijgen of via de button op de site. Deze button vind je op de pagina – mijn banen – beschikbaarheid. Bij je ziekmelding zijn alle contracten/opdrachten (voor de komende 24 uur) automatisch ontbonden. Heb je nog contracten/opdrachten staan in de toekomst, dan kun je er, zonder tegenbericht, vanuit gaan dat deze afspraken nog staan.
Er kunnen zich altijd onverwachte en vervelende situaties voordoen waardoor je niet kunt werken zoals afgesproken. Meld dit via de site zodra dit aan de orde is! Je kunt je dan afmelden voor een bepaalde job en de opdrachtgever ontvangt hiervan een bericht. Hoe sneller jij dit aangeeft, hoe meer tijd de opdrachtgever heeft om vervanging te zoeken. Bij de afmelding vragen we je altijd de exacte reden te vermelden.
Mocht het een keer voorkomen dat je te laat bent voor je dienst, neem dan zelf direct contact op met de opdrachtgever om dit te melden. In de opdrachtbevestiging die je ontvangt, staat een telefoonnummer van de contactpersoon. Zorg ervoor dat je dit nummer altijd bij je hebt als je gaat werken.
Een volledig ingevuld profiel bij inschrijving is belangrijk om een leuke (bij)baan te kunnen vinden. De opdrachtgevers moeten op basis van jouw profiel een goed beeld krijgen van jouw ervaring en je persoonlijkheid. Wanneer je je inschrijft krijg je standaard 3 sterren. Het invullen van je werkervaring levert een extra ster op evenals het plaatsen van een profielfoto. Een volledig profiel levert je dus de maximale 5 sterren op. De website koppelt in 1e instantie je beschikbaarheid aan de volledigheid van je profiel. Medewerkers met meer sterren (een volledig profiel) zullen hoger in de zoekresultaten naar boven komen en dus ‘zichtbaarder’ zijn voor opdrachtgevers. Naast deze start ‘rating’ zal je beoordeling per opdracht ook invloed hebben op het aantal sterren.
Om er voor te zorgen dat goed werk en goede inzet beloond worden, werken we vanuit Morgenwerk met een beoordeling systeem; zogenoemde ‘rating’. Nadat je hebt gewerkt, vragen we de opdrachtgever je op een schaal van 1 tot 5 te beoordelen op 3 punten: 1. Was je op tijd op je werk? 2. Hoe beoordeelt de opdrachtgever je inzet en werkhouding? 3. Heb je de ervaring en kennis die de opdrachtgever van je verwacht? Een goede beoordeling zorgt voor een hogere rating, zodat jij in de zoekresultaten meer prioriteit krijgt en dus bovenin de lijst komt te staan. Een goede beoordeling maakt jou dus zichtbaar(der) voor toekomstige opdrachtgevers.
Om inzicht te geven in de werkervaring van andere uitzendkrachten bij een specifieke opdrachtgever vragen wij je om een beoordeling na elke opdracht. Nadat je hebt gewerkt, vragen we jou de opdrachtgever op een schaal van 1 tot 5 te beoordelen op 3 punten: 1. Hoe beoordeel je de samenwerking met de collega’s? 2. Hoe beoordeel je de werksfeer? 3. Hoe beoordeel je de uitleg en begeleiding op locatie? Deze beoordeling zorgt ervoor dat goed beoordeelde opdrachtgevers met hun job bovenaan in de zoekresultaten komen te staan. Een goede beoordeling maakt leuke en interessante opdrachtgevers dus meer zichtbaar voor toekomstige uitzendkrachten.
In je Morgenwerk account kun jij jezelf uitschrijven onder ‘Mijn Profiel‘ > ‘Overeenkomsten‘. Hier onderaan vind je een gele knop ‘Uitschrijven’.  Hierbij kan je aangeven of je je permanent of tijdelijk wilt uitschrijven.
Per mail ontvang je van ons een loonbelastingverklaring of je kunt deze downloaden op onze website.Vul de verklaring volledig en naar waarheid in en stuur dit exemplaar per post naar Morgenwerk; Jan van Eijcklaan 2-4, 3723 BC te Bilthoven. Het is belangrijk dat je niet vergeet je loonbelastingverklaring in te vullen en direct naar ons op te sturen als je voor ons aan de slag gaat. Doe je dit niet, dan moeten wij helaas het zogeheten anoniementarief hanteren. Dit houdt in dat we 52% loonbelasting en premie volksverzekeringen moeten inhouden.
Ja, je kunt je hier inschrijven als je ergens anders ook werkt. Let wel op, je loonheffing mag maar bij één werkgever aan staan.
Het sv-loon (sociale verzekeringsloon) is het loon waarover je belastingen en sociale premies betaalt. Dit loon staat rechtsonder vermeld op je loonstrook. Dit loon is cumulatief (dit houdt in dat alle lonen vanaf het begin steeds bij elkaar worden opgeteld).
Mocht je vraag niet in deze lijst voorkomen, stuur dan een mailtje naar info@morgenwerk.nl of bel tijdens kantooruren naar 088 – 1187000. Je kunt voor op- en/of aanmerkingen ook de feedback-button op de website gebruiken (zichtbaar op elke pagina). Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.